fbpx
Sledite nam
20Mar, 24 20/03/2024

Z letošnjim letom naj bi se v Sloveniji uvedel nov način obračunavanja električne energije, imenovan “obračun po petih blokih”. Ta sprememba bo vplivala na vse, ki uporabljamo električno energijo doma, v šolah ali v podjetjih. Namen tega članka je razložiti, za kaj pri tej spremembi gre, in kako nam lahko pomaga biti bolj učinkoviti ter morda celo prihraniti nekaj denarja na računih za elektriko.

Zakaj nov sistem?

Zamislimo si, da je naša električna mreža kot avtocesta. V jutranjih in večernih urah, ko se vsi vozimo v službo ali domov, je promet najgostejši. Podobno je z našo porabo električne energije – obstajajo “prometne konice”, ko vsi hkrati uporabljamo veliko energije. Novi sistem namerava te “prometne konice” razbremeniti z motiviranjem ljudi, da svojo porabo premaknejo v manj obremenjene čase.

Kako deluje “obračun po petih blokih”?

Prehajamo na nov način obračunavanja električne energije, ki prinaša konec tradicionalnih tarifnih sistemov, kot so visoka, nizka in enotna tarifa. Namesto tega bo pet različnih časovnih blokov, najdražji bo prvi, najcenejši pa peti. Vsak blok bo imel svojo višino fiksne omrežnine. Višina fiksne omrežnine se bo prilagajala glede na letni čas, tip dneva (delovni ali prosti dan) in trenutno obremenitev elektrodistribucijskega sistema, spodbujajoč bolj učinkovito uporabo električne energije.

Sezonsko prilagajanje: 

Leto bo razdeljeno na dve sezoni: višjo, ki bo zajemala zimski čas od začetka novembra do konca februarja naslednjega leta; in nižjo sezono, ki bo obsegala preostale mesece.

Dogovorjena moč: 

Vsako gospodinjstvo ali podjetje ima določeno “dogovorjeno moč”, ki odraža njihovo tipično porabo energije. V primeru, da odjemalec preseže dogovorjeno moč, elektrooperater to zabeleži in odjemalca obvesti. Presežena moč bo zaračunana s 1. januarjem 2026, ko se bo izteklo prehodno obdobje.

Prednosti za uporabnike

Glavna prednost novega sistema je, da spodbuja bolj zavedno uporabo električne energije. Če se odločimo za uporabo naprav, kot so pralni stroji ali pomivalni stroji, v urah z nižjimi tarifami, lahko znižamo svoje mesečne račune. Poleg tega sistem prispeva k boljši stabilnosti električnega omrežja in zmanjšuje potrebo po gradnji novih elektrarn.

Kako se lahko prilagodimo?

Načrtovanje: 

Razmislite, katere naprave lahko uporabljate v času z nižjimi tarifami. Morda lahko pralni stroj pustite delovati ponoči ali zgodaj zjutraj.

“Peak shaving” je strategija zmanjševanja porabe električne energije med večjimi obremenitvami za znižanje stroškov energije in razbremenitev električnega omrežja s pomočjo alternativnih virov, kot so baterijski zalogovniki ali generatorji.

Tehnologija: 

Mnoge sodobne naprave (e-polnilnice, gospodinjski aparati …) omogočajo nastavitev začetka delovanja vnaprej. Izkoristite to možnost, da se vaše naprave vklopijo, ko so tarife nižje. Z uporabo baterijskih zalogovnikov lahko shranite presežno obnovljivo energijo za kasnejšo uporabo, izkoristite nižje tarife za električno energijo izven konic in povečate energetsko učinkovitost, s čimer zmanjšate svojo skupno porabo in stroške električne energije.

Informiranje: 

Redno spremljajte obvestila svojega dobavitelja električne energije. Pogosto ponujajo aplikacije ali spletne strani, kjer lahko spremljate svojo porabo in se seznanite z najugodnejšimi časi za uporabo električne energije.

Kaj pa prihodnost?

Uvedba obračuna po petih blokih je korak k bolj trajnostni in učinkoviti uporabi naših energetskih virov. Spodbuja nas, da bolje razumemo in nadzorujemo svojo porabo energije. Sčasoma bi takšni ukrepi lahko pripomogli k zmanjšanju našega skupnega ogljičnega odtisa in prispevali k ohranjanju okolja našega planeta. 

Poleg ekonomskih prihrankov in ekoloških koristi, novi sistem predstavlja tudi priložnost za izobraževanje o pomenu energetske učinkovitosti. Učenje o tem, kako in kdaj porabljamo energijo, ni samo koristno za naše denarnice, ampak tudi za okolje. Z zmanjševanjem obremenitve na električnem omrežju v času največje porabe lahko prispevamo k zmanjšanju potrebe po uporabi fosilnih goriv, kar ima za posledico manjše izpuste toplogrednih plinov.

Zaključek

Do leta 2026 bo v teku prehodno obdobje, med katerim bodo uporabniki ob prekoračitvi zakupljene moči zgolj opozorjeni; po tem letu pa se bo začelo zaračunavanje za vsako prekoračitev. Vse potrebne informacije so dostopne na strani Mojelektro. Dogovorjeno moč lahko izračunate preko naslednje povezave: KALKULATOR.

Začnite že danes s preprostimi koraki, kot so premik pranja perila ali uporaba pomivalnega stroja v nočne ure, in opazujte, kako se vaši mesečni računi za elektriko zmanjšujejo, hkrati pa prispevate k boljši uporabi naših skupnih energetskih virov. Ta novi sistem ni samo priložnost za prihranek denarja, ampak tudi za izobraževanje naslednjih generacij o pomenu in vplivu naše porabe energije. Z malo truda in prilagoditvijo lahko vsi skupaj naredimo veliko razliko.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *